Hegkezelés - EgészségStart

Tartalomhoz ugrás
Hegkezelés

Hogyan alakul ki heg?
Sérülés, fertőzés, laparoszkópos vagy artroszkópos beavatkozást, műtétet követően a bőr és az alatta fekvő szövetek sérülnek, regenerációs képességük az őssejtek pusztulása miatt drasztikusan csökken. A szövet önmagát újra létrehozni képtelenné válik, helyére a szervezet egy más tulajdonságokkal rendelkező kötőszövetet állít elő, mely pótszövet, ezt nevezzük hegnek.
A heg nagyrészt kollagént tartalmaz, amely biztosítja a szövet szakítószilárdságát. 1 év elteltével elasztin kezd lerakódni a hegszövetben, így minimálisan növekszik a szövet rugalmassága.

Miért problémásak a hegek?
A fő probléma az, hogy a heg szerkezete eltér az egészséges szövetektől: nincs benne faggyú- és izzadságmirigy, bőrpigment, szőrtüsző, így nem nő rajta szőr.
Instabil szövet, mely minden esetben fix pontot fog keresni. Olyan pontot, ahol rögzülhet. A hegek sokszor bridge-eket képeznek: ezek erős, vaskos, húrszerű szövetek, melyek erekkel átszőtt, hatalmas húzóerővel, drasztikusan magas zavaró potenciállal rendelkező önállósult szövetburjánzások. Statisztikák szerint a hegszövetek 60-70 %-os eséllyel alakítanak ki olyan zavaró strukturális elváltozásokat a heg kialakulását követő másfél éven belül, mely bárhol a testben ödémát, mozgásbeszűkülés, fájdalmat okozhat.

Mit tehetünk?
Heget kezelni SOHASEM KÉSŐ!
A hegek környezetében kialakuló összenövéseket komplex manuális terápiával célszerű kezelni, mely során a bőr alatti struktúrákat felszabadítjuk, hogy a mozgásában akadályozott fasciahálózat és izomzat újra funkciójának megfelelően működhessen. Ez a manuális terápia elsősorban a szövetek átmozgatásával járó masszázsfogásokból áll, ami okozhat némi kellemetlenséget, és negatív érzelmi reakciókat válthat ki.
A hegek kiválóan reagálnak a kezelésekre, bármilyen régen is keletkeztek.
Az első pár alkalom során felszabadított hegszövetet és környezetét érdemes időközönként átmasszírozni, a kezelést megismételni a mobilitás fenntartása érdekében.

A teljesség igénye nélkül néhány eset, amikor gondolni arra, hogy szükséges a hegkezelés:
Hasi műtét esetén:
  • Bélelzáródás, puffadás, fájdalmas székelés.
  • Fájdalmas, szűk hátra hajlás, törzscsavarás
  • Máj funkcionális panaszok, máj enzimek eltolódása a labor eredményekben, alvászavarok, ingerlékenység.
  • Cisztásodás,  méhfali elváltozások, ovulációkor és menstruációkor megjelenő  fájdalmak, erős menstruációs görcsök, szabálytalan ciklus.
  • Étkezés utáni gyomorfájdalom, nyelési nehézség, gyomorgázosodás.
  • Lép funkcionális zavarai, tehát immunitási gondok, hasi és lábi ödéma.
  • Császármetszés után
Mozgató szervrendszerben jelentkezhető panaszok:
  • Válloperáció okozta hegek – könyökpanaszok és nyaki funkcióromlás
  • Térd artroszkópos műtét – lábfeji túlmozgások, csípő instabilitás
  • Elmerevített lumbális gerinc – túlmozgó hát, instabil csípő

Császármetszés utáni hegkezelés:
A  gyermekáldás következtében kialakuló hasi heg kezelése nem várt érzelmi  hatásokat válthatnak ki, így ennek a terápiának az ideje hosszabb. Ezek a folyamatok  akkor is bekövetkeznek, ha nem hiszünk benne, vagy nincs a  gondolatkörünkbe. Minden reakció teljesen normális, a hegkezelő terapeuta megfelelő felkészültséggel rendelkezik minden helyzetre.

Kezelés:
A terápia során figyelembe vesszük a varrat szedéstől, vagy a sérüléstől számított időt, így tudjuk a lehető legbiztonságosabban elvégezni a kezeléseket. A heg szakítószilárdsága 1 hetesen körülbelül 3%, 3 hetesen 30%, 12 hetesen pedig már megközelíti a 80%-ot.
A kezelés sikerességéhez nagyban hozzájárul, hogy a páciens a terápia elvégzése után elvégezze azokat a feladatokat, melyeket a terapeutával megbeszéltek, hiszen a mobilizációval elért jó szöveti állapotot csak mozgással és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával lehetséges fenntartani. Amennyiben ezek a lépések elmaradnak a heg újra nagyon könnyen letapadhat.

A kezelés időtartama: 30 perc
A kezelés ára: 13 000 Ft

Fizetés: időpontfoglalás után díjbekérőt kap, melynek átutalásos kiegyenlítésével történik meg az időpont fixálása.
Vissza a tartalomhoz